ביום 18 במרץ, 2018, פורסם ברשומות החוק לצמצום השימוש במזומן, התשע"ח – 2018 ("החוק"). החוק נועד להגביל את השימוש במזומן, כדרך להיאבק בפשיעה ובהלבנת ההון, ולאפשר שימוש באמצעי תשלום מתקדמים ויעילים. החוק קובע מספר איסורים ומגבלות על שימוש במזומן ובשיקים, תוך הבחנה בין עסקאות אשר עוסק (כל מי שמוכר נכס או נותן שירות במהלך עסקיו) צד להן לבין עסקאות בין אנשים פרטיים.
החוק ייכנס לתוקפו ביום 1 בינואר 2019.
החוק קובע הגבלות על תשלום או קבלת כסף מזומן, בין היתר, כמפורט להלן:
- עוסק לא ייתן או יקבל תשלום במזומן עבור עסקה במסגרת עסקו, אם מחיר העסקה עולה על סך של 11,000 ש"ח (לעניין עסקאות שהתמורה בהן עולה על 11,000 ניתן לשלם מקדמה במזומן בגובה של 10% מערך העסקה אך בכל מקרה סך המקדמה לא יעלה על 11,000 ש"ח).
- אדם שאינו עוסק (לרבות עוסק שלא במסגרת עסקו), לא ייתן תשלום במזומן לעוסק בעבור עסקה במסגרת עסקו, אם מחיר העסקה עולה על סך של 11,000 ש"ח.
- אדם שאינו עוסק (לרבות עוסק שלא במסגרת עסקו), לא ייתן לאדם אחר שאינו עוסק תשלום במזומן עבור עסקה, אם מחיר העסקה עולה על סך של 50,000 ש"ח . כמו כן, לא יקבל אדם שאינו עוסק תשלום במזומן עבור עסקה, אם מחיר העסקה עולה על סך של 50,000 ש"ח.
- עוסק לא יקבל תשלום במזומן מתייר עבור עסקה במסגרת עסקו ותייר לא ייתן תשלום לעוסק בעבור עסקה במסגרת עסקו, אם מחיר העסקה עולה על סך של 55,000 ש"ח.
- עו"ד או רו"ח לא יקבל, במסגרת מתן שירות עסקי ללקוח, כהגדרת המונח בסעיף 8ב לחוק איסור הלבנת הון, סכום במזומן העולה על סך של 11,000 ש"ח או 50,000 ש"ח, לפי העניין, לכל שירות עסקי.
- אדם לא ייתן ולא יקבל תשלום במזומן כשכר עבודה, כתרומה או כהלוואה (למעט ביחס להלוואה שנותן גוף פיננסי מפוקח) אם עולים הם על סך של 11,000 ש"ח.
- אדם לא ייתן ולא יקבל תשלום במזומן כמתנה, אם הסכום עולה על סך של 50,000 ש"ח.
יש לציין כי, ההגבלות המפורטות לעיל, לא יחולו על תשלומים במזומן בין קרובי משפחה (למעט בעניין שכר עבודה), וכן על רשות מרשויות המדינה (שייקבעו בצו).
הגבלות על שימוש בשיקים והסבתם, בין היתר, כמפורט להלן:
- עוסק לא ייתן ולא יקבל, במסגרת עסקו, תשלום בשיק בעבור עסקה או כשכר עבודה, כתרומה, כהלוואה או כמתנה, בלי ששמו נקוב בשיק כנפרע או כנסב, לפי העניין.
- אדם שאינו עוסק לא יקבל ולא ייתן לאדם אחר תשלום בשיק העולה על סך של 5,000 ₪, בעבור עסקה או כשכר עבודה, כתרומה, כהלוואה או כמתנה, בלי ששמו נקוב בשיק כנפרע או כנסב, לפי העניין.
- אדם שאינו עוסק לא ייתן לעוסק, במסגרת עסקו של העוסק, תשלום בשיק בעבור עסקה או כשכר עבודה, כתרומה, כהלוואה או כמתנה, בלי ששמו נקוב בשיק כנפרע או כנסב, לפי העניין.
- אדם לא יסב ולא יקבל שיק מוסב, מבלי ששמו ומספר זהותו של המסב נקובים בשיק.
הפרה של הוראות החוק על ידי עוסק, מהווה במקרים מסוימים עבירה פלילית (העשויה לגרור קנס ואף מאסר במקרים של מרמה או רישום כוזב) וכן עשויה לגרור הטלת עיצום כספי בשיעור של עד 30% מהתשלום במזומן או מסכום השיק או כפל הסכום במקרה של הפרה חוזרת.
לחוזר רשות המסים – לחץ כאן
למצגת רשות המסים בנושא הגבלת השימוש במזומן – לחץ כאן