חוזר 2-2025 – החוק להשגת יעדי התקציב וליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2025

ביום 27 למרץ 2025 פורסם חוק להשגת יעדי התקציב וליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2025 (תיקוני חקיקה), התשפ"ה- 2025 ("התיקון" או "החוק").  בחוק נקבעו תיקונים רבים בנושאים מגוונים ובהם גם מספר תיקונים בחוקי מס שונים.

להלן סקירת תיקוני החקיקה העוסקים במיסוי:

הרחבת הדיווח המפורט למע"מ

החל מדוחות מע"מ שיוגשו מתאריך  1/10/25 ואילך (כלומר עבור חודש 9/25 ואילך) – חובת הדיווח המפורט מקוון למע"מ תהיה לכל עסק שמחזורו (בשנה קודמת) הייתה 500,000 ש"ח ומעלה (או חייב כפולה).
הוראה זו מכניסה עסקים שעד עתה לא היו בחובת הדיווח המפורט למע"מ לחובה זו ויש להיערך בהתאם (לפני השינוי – החובה חלה רק על מחזור של 2.5 מיליון ש"ח ומעלה או חובת כפולה).

חשבוניות ישראל –"מספר הקצאה"

מספר הקצאה ("חשבוניות ישראל") – כידוע בשנת 2025 יש חובת מספר הקצאה על חשבוניות שסכומם 20,000 ש"ח ומעלה, בהתאם לשינוי החקיקה, החל מיום 1/1/26 הסכום ירד ל- 10,000 ש"ח, והחל מ- 1/6/26 ואילך זה יחול כבר על חשבוניות שסכומן 5,000 ש"ח ומעלה. 

בהתאם לסעיף 47(א2) לחוק מע"מ- עוסק מורשה יורשה לבקש מהמנהל להקצות מספר לחשבונית המס גם לאחר הוצאת החשבונית, אולם אין בכך כדי לשנות מהמועד הקבוע בסעיף 38(א) לחוק מע"מ (דהיינו שניכוי מס התשומות ייעשה בתוך ששה חודשים מיום הוצאת החשבונית).

חשבוניות רשות פלסטינית

החל מ- 1/8/25 חשבוניות שיוצאו ללקוחות ברשות הפלסטינית יהיו באופן מקוון בלבד (מבוטלת האפשרות של הדפסת החשבוניות ע"י מנהל מע"מ), וכן הדיווח על תשומות מחשבוניות של הרשות הפלסטינית יהיו באופן מפורט מקוון בלבד.

הוצאות שלא מותרות בניכוי

אי התרת הוצאות ותשומות שהוחלט שנתינתם מהווה הפרה לפי החוק לצמצום השימוש במזומן ("חוק המזומן")

סעיף 32(16א) לפקודה – לא יותרו תשלומים, שהוחלט שנתינתם מהווה הפרה לפי חוק המזומן, ובשל ההפרה כאמור הוטל עיצום כספי לפי סעיף 9 לאותו חוק (אם התקבל ערעור שהוגש לבית המשפט על החלטה להטיל עיצום כספי כאמור, יוחזר המס ששולם ביתר בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מיום תשלומו עד יום החזרתו).

כך למשל, תשלום ששולם בסכום של למעלה מ- 6,000 ש"ח, הוא תשלום שנתינתו מהווה הפרה של חוק המזומן, ועל כן, תשלום כאמור לא יותר בניכוי בחישוב מס ההכנסה שלו.

סעיף 46(ב) לחוק מיסוי מקרקעיןהתווסף סעיף 46(ב) לחוק מיסוי מקרקעין, הקובע שלא תתאפשר הקטנת מס שבח מקרקעין שבו חייב מוכר מקרקעין באמצעות ניכוי הוצאות שהוחלט שנתינתם מהווה הפרה לפי חוק המזומן ובשל ההפרה הוטל עיצום כספי.

סעיף 38(א2) לחוק מע"מהתווסף סעיף 38(א2) לחוק מע"מ, הקובע שעוסק לא יהיה זכאי לנכות את מס התשומות הכלול בחשבונית מס, אם התמורה שבשלה ניתנה אותה חשבונית היא תשלום שהוחלט שנתינתו מהווה הפרה לפי חוק המזומן ובשל ההפרה הוטל עיצום כספי.

סעיף 32(18) לפקודה – אי התרת הוצאה לצורכי מס הכנסה בגין עסקה שמס התשומות לא הוכר בגינה בשל אי-הקצאת מספר חשבונית מרשות המסים

לצורכי חישוב ההכנסה החייבת, לא יהיה ניתן לנכות הוצאה שהוציא עוסק בשל עסקה שמס התשומות ששולם בגינה לא הותר בניכוי לפי סעיף 38(א1) לחוק מע"מ. המשמעות היא שלא יהיה ניתן לנכות הוצאה בשל עסקה שסכומה גבוה מהסכום המחייב מספר הקצאה, ללא חשבונית מס אשר הוקצה לה מספר הקצאה מרשות המסים (בנוסף לכך שלא יותר ניכוי מס התשומות לעניין חוק מע"מ).

בניגוד לתחילה של כלל התיקון, תחילתו של סעיף זה ביום 1 באוגוסט 2025, והוא יחול על הוצאות ששולמו באותו מועד ואילך.

סעיף 32א לפקודה- יותר ניכוי הוצאות או הקטנת מקדמות, רק אם הועבר לפקיד השומה סכום ניכוי במקור שהיה חובה לנכות

סעיף 32א(א) לפקודה קובע כיום כלל האוסר על נישום לנכות הוצאות או להקטין מקדמות בגין תשלומים שעליהם חלה חובת ניכוי מס במקור, אם לא הגיש לפקיד השומה דוח ובו צוינו פרטי מקבל התשלום המפורטים בסעיף. ההכרה בהוצאה אינה מותנית בביצוע חובת ניכוי מס במקור והעברת הסכום לפקיד השומה.

הסעיף תוקן כך שנוסף על הדיווח, תנאי להתרת הוצאה שחלה לגביה חובת ניכוי הוא העברת סכום המס שלגביו חלה חובת הניכוי על ידי משלם ההוצאה לפקיד השומה.

הוספת סעיף 32א(ב) לפקודה– הסעיף קובע כי הוראות סעיף קטן (א) לעיל לא יחולו אם הנישום הוכיח, להנחת דעתו של פקיד השומה, כי התקיים אחד מהתנאים הבאים: (1) האדם אשר לו או בשבילו שולמו התשלומים כלל את התשלומים האמורים בדוח על הכנסתו לפי סעיף 131 ושילם את סכום המס החל בשלהם; (2) סכום המס נוכה והועבר בהתאם לאישור פקיד שומה לפי סעיפים 166 או 171; (3) אין חובת ניכוי במקור בשל התשלום;

לצפייה בנוסח התיקון – לחצו כאן

image_print
שתף:
image_print
שתף: